Wat is de salderingsregeling voor zonnepanelen en hoe werkt het?
Met zonnepanelen op je dak zet je zonlicht om in elektriciteit, waardoor je minder afhankelijk bent van het energienet. Je gebruikt een deel van de energie die je opwekt direct in je huis. Wat je niet nodig hebt, stuur je terug naar het elektriciteitsnet. Dit heet ‘terugleveren zonnepanelen’. Dankzij de salderingsregeling zonnepanelen wordt in 2024 nog de energie die je teruglevert verrekend met de energie die je van het net afneemt. Stel je voor, als je 1000 kWh aan het net teruglevert en je neemt 1200 kWh af, dan betaal je uiteindelijk alleen voor het verschil, dus 200 kWh. Als je meer teruglevert dan je gebruikt, krijg je zelfs geld terug voor het overschot. Dit maakt zonnepanelen financieel aantrekkelijk omdat je dezelfde prijs krijgt voor jouw teruggeleverde energie als wat je betaalt voor de afgenomen stroom, inclusief belastingen. Deze regeling zorgt jaarlijks voor een afrekening, waarbij je goed kunt zien hoeveel je hebt bespaard en verdiend met je zonnepanelen. Het motiveert je om slim met je energie om te gaan, waardoor je bijdraagt aan een groenere planeet en tegelijkertijd je energierekening verlaagt.
Waarom wil het kabinet stoppen met saldering zonnepanelen?
Het kabinet vindt ‘salderen’ oneerlijk. Dit zit als volgt. Elk uur van de dag wisselt de stroomprijs. De stroom is meestal midden op het dag het goedkoopst, omdat er dan het meeste groene stroom wordt opgewekt. Huiseigenaren met zonnepanelen mogen de goedkope stroom wegstrepen tegen dure stroom. Oftwel salderen. Echter zorgt dat voor extra kosten bij energieleveranciers. Deze extra kosten worden doorberekent aan alle klanten, dus ook aan huishoudens zonder zonnepanelen. Doordat steeds meer mensen zonnepanelen krijgen, draait dus een steeds kleinere groep op voor de extra kosten.
Daarom was het plan om de salderingsregeling zonnepanelen na 2024 per jaar af te bouwen. De keuze van de Eerste Kamer om dat voorlopig nog niet te doen, is omdat zonnepanelen nu pas betaalbaar worden voor mensen met een lager inkomen. Een ander argument is dat eerst het probleem met het overvolle elektriciteitsnet moet worden opgelost voordat deze afbouw salderingsregeling zonnepanelen doorgezet wordt. De regeling kost de overheid honderden miljoenen per jaar aan gemiste belastinginkomsten en huishoudens zonder zonnepanelen betalen deels deze rekening.
Complexiteit energietransitie
Deze recente ontwikkelingen rond de salderingsregeling voor zonnepanelen laten zien hoe complex de energietransitie is. Door het behouden van de salderingsregeling zonnepanelen in 2024 blijft het aantrekkelijker om zonnepanelen aan te schaffen. Dat zorgt er dus voor dat mensen blijven overstappen naar duurzame energie. Daarnaast blijven de uitdagingen rondom het elektriciteitsnet. De momenten van hoge productie door zonnepanelen leggen veel druk op het net, waardoor de noodzaak voor innovatieve oplossingen en aanpassingen in de energie-infrastructuur blijft.
Wanneer stopt salderingsregeling zonnepanelen?
Al langere tijd zijn er berichten dat salderen zonnepanelen stopt. Het oorspronkelijke plan was om de salderingsregeling, waarbij je een financiële vergoeding krijgt voor stroom die je met je zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen tot nul in 2031. Dit zou betekenen dat de waarde van teruggeleverde energie stapsgewijs zou verminderen, waardoor je elk jaar iets minder terugkrijgt voor de energie die je niet zelf gebruikt. De afbouw van de salderingsregeling zonnepanelen is voorlopig uitgesteld, waardoor deze regeling voorlopig blijft bestaan. Dit besluit zorgt ervoor dat huishoudens met zonnepanelen voorlopig nog kunnen blijven profiteren van de volledige vergoeding voor de energie die ze terugleveren aan het net, een stimulans voor het gebruik en de investering in duurzame zonne-energie.
Dit betekent het voor jou
Wat als de saldering zonnepanelen stopt
Het vooruitzicht dat de opbrengst van je zonnepanelen bij de energieleveranciers op termijn zou kunnen dalen, roept natuurlijk vragen op. Zou deze ontwikkeling de investering in zonnepanelen tenietdoen? Zeker niet. Er liggen namelijk nog volop kansen om je woning efficiënter met energie om te laten gaan, zelfs als de salderingsregeling in de toekomst zou worden stopgezet. Door je huis uit te rusten met slimme technologieën kun je aanzienlijk meer energie direct verbruiken die je zelf opwekt.
Stel je voor: de energie die je zonnepanelen overdag produceren, kan bijvoorbeeld gebruikt worden om je boiler te verwarmen. Zo heb je ‘s avonds warm water zonder extra kosten. Of wat dacht je van je wasmachine inschakelen op momenten dat je zonnepanelen veel energie leveren? En het opladen van je elektrische auto tijdens deze piekproductieuren? Met deze aanpak kan je zelfgebruik van opgewekte energie stijgen tot wel 70%. Gemiddeld gebruiken mensen 30% van hun opgewekte energie. Dus hier is veel winst te behalen.
Een energiemanagement systeem helpt jou om die winst te behalen. Het stelt je in staat om automatisch apparaten te activeren op de meest gunstige momenten, waardoor je maximaal profiteert van je zonne-energie. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.
Stroom efficiënt gebruiken: nu en in de toekomst
Bij Duke Electric begrijpen we dat de wereld van energie continu in beweging is, vooral als het gaat om de salderingsregeling voor zonnepanelen en de mogelijke afbouw ervan. Wij staan klaar om jou te ondersteunen met slimme energieoplossingen die niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst, jouw opgewekte energie jou het meeste oplevert. Met onze expertise kun je het maximale uit je zonnepanelen halen, ongeacht veranderingen in de regelgeving. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op.
Ben jij klaar voor de toekomst? Wij wel. Duke Electric levert meer op dan zonne-energie.